СИНДРОМ СПІВЗАЛЕЖНОСТІ

Коли в сім’ю приходить така біда, як алкоголізм і наркоманія, то допомоги потребує не тільки та людина, яка хворіє, але і вся його сім’я та близькі. Не всі люди усвідомлюють, що у родичів наркомана або алкоголіка виникає такий стан, який називають емоційна співзалежність.

Що таке співзалежність? В ході численних досліджень лікарі психіатри виявили, що для сім’ї залежних пацієнтів притаманні певні стереотипні риси поведінки. Найчастіше під цим терміном мають на увазі відносини, коли близькі намагаються взяти під контроль життя наркомана або алкоголіка і переносять його проблеми набагато глибше своїх. Відбувається так звана залученість, яка негативно позначається на житті обох партнерів.

ОЗНАКИ ТА ПРОЯВИ СПІВЗАЛЕЖНОСТІ ТА ЗАЛЕЖНОСТІ

Для співзалежності характерні риси:

  • спроби тотального контролю над життям партнера;
  • постійне відчуття страху і тривоги за рідну людину і нервове перенапруження;
  • втрата інтересу до того, що раніше було близьким – до хобі, роботи, відпочинку;
  • концентрація уваги тільки на одному питанні – допомога наркоману або алкозалежному в запобіганні зриву хворого.

Поєднується все це з жалем та почуттям провини перед родичем. Таке життя призводить до втрати своєї особистості і відмови від себе. Адже мова йде не тільки про контроль над вживанням алкоголю або наркотику близьким, а й про якісь побутові речі. Це звички, покупки, навчання або робота.

Така поведінка, в кінцевому підсумку, викликає тільки роздратування у пацієнта, яке цілком може закінчитися зривом, тим більше, поведінка співзалежних тільки підживлює невпевненість в собі і своїх силах, переконує в тому, що алкоголік або наркоман не в силах впоратись сам зі своїм згубною пристрастю .

СПІВЗАЛЕЖНІСТЬ ПРИ АЛКОГОЛІЗМІ І НАРКОМАНІЇ

Проблеми алкоголіка і наркомана завжди зачіпають його сім’ю. Ці захворювання давно вже винесені в статус соціальних.

Спочатку, коли діагноз нарко- або алкогольна залежність тільки прозвучав, першими емоціями будуть гнів, лють, образа, сором, вина, жалість. Згодом ці почуття трохи стихнуть і на перший план виступить бурхлива діяльність, спрямована на одужання і лікування рідної людини.

Співзалежні люди проваджені почуттям відповідальності, і відчуттям, що можуть контролювати життя іншого. Вони твердо переконані, що поступають єдино вірно і правильно.

Підвищена опіка призводить до поступового розвитку проблеми. Для співзалежного родича характерно заперечення проблеми і неадекватна оцінка ситуації.

ЯК ПОДОЛАТИ СПІВЗАЛЕЖНІСТЬ – ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СПІВЗАЛЕЖНОСТІ

Отже, в лікарні у залежного провели обрив запою, детоксикацію організму і зняття ломки, після консультації нарколога пройдена програма реабілітації. Позаду кодування від алкоголізму і зняття психічної залежності наркомана, тепер починається найскладніший етап лікування на шляху до одужання.

Колишній пацієнт повертається додому, в звичну обстановку. В цей час співзалежний шукає підтримки і розуміння, схвалення і розради у того, хто недавно сам був вразливий. Починаються розмови по душам про пережите, але прохання про визнання заслуг і жертовності ніколи не принесуть бажаного полегшення. Важливо щільно закрити двері за минулим і не повертатися.

Якщо ви відчуваєте, що вам важко, краще звернутися до фахівця.

Найголовніший крок до одужання – усвідомлення проблеми.

Лікування співзалежності здійснюють лікар психіатр і психотерапевт. Існують безліч хороших програм для родичів пацієнтів.

Терапія у фахівця заснована на кількох принципах:

  • виставляти нові кордони в сім’ї;
  • вчитися дивитися на себе з боку;
  • не приховувати правду від себе і оточуючих;
  • просити підтримки у родичів і близьких. Діяти спільно набагато легше;
  • не забувати про себе. Регулярно виділяйте час на відпочинок, зустріч з друзями, походи по магазинах – те, що приносить вам задоволення;
  • тверезо оцінювати ситуацію і правильно реагувати на маніпуляції, при цьому приймати вірне рішення;
  • не намагайтеся полегшити життя наркомана або алкоголіка. Потрібно, щоб він ніс відповідальність за свої вчинки.

Якщо наркоман залежить від наркотика, а алкоголік від етанолу, то співзалежна особистість залежить від особистості самого наркомана або алкоголіка.

ПОРАДИ РІДНИМ ЗАЛЕЖНОГО

Лікування наркоманії, як і лікування алкозалежних пацієнтів – складний і багатоступінчастий процес. Наберіться терпіння і заздалегідь проконсультуйтеся про складнощі, які вас чекають.

  1. Правильно розставляйте кордони. Це необхідно в будь-якому колективі, в тому числі і в сім’ї.
  2. Потрібно ясно усвідомлювати, що ви теж особистість і не чіплятися за партнера, уявляючи, що без нього ваше життя втратить сенс. Це брехня.
  3. Зберігати особистий простір як свій, так і свого родича. При цьому важливо мати спільні цінності та цілі.
  4. Приймати те, що думка близького може відрізнятися від вашої. Обговорювати компроміси і приймати рішення, які влаштовують обох.

Подолання співзалежності в сім’ї має велике значення на шляху до відмови людини від алкоголю та наркотиків. Сучасні методи психотерапії допомагають показати родичам і близьким як допомогти пацієнтові і запобігти поверненню до згубної звички після повернення додому.